ПРАВОСЛАВНЕ ШЕВЧЕНКОВЕ - <
Виділена помилка:
Повідомити Скасувати
Закрити
Наверх

Хрещення

 

Що таке первородний гріх, якого позбувається людина у Таїнстві Хрещення?

Блаженніший Митрополит Володимир: Створені Богом перші люди отримали від Творця безсмертя та свободу волі, як найголовніші дари і відзнаку богоподібності. З біблійної розповіді відомо, що прародителі не змогли правильно скористатися своєю свободою. Вони впали в сатанинську спокусу, порушили Божу заповідь послуху та скоїли, таким чином, перший гріх. Як попереджав Господь, через гріхопадіння Адам і Єва, і через них все людство втратили безсмертя. Про це свідчить і святий апостол Павел, коли говорить, що “відплата за гріх — смерть” (Рим. 6, 23). 
Зважаючи на те, що в прародителях містилося на той час усе майбутнє людство, то і гріх, і його наслідок – смерть, перейшли на всіх людей. Все той же апостол Павел пише: “Через одного чоловіка гріх увійшов у світ, і з гріхом – смерть, так і смерть перейшла на всіх людей, бо в ньому всі згрішили” (Рим. 5, 12).
Але милосердний Господь не залишив нас без можливості покаяння і спасіння, тому “віддав Сина Свого Єдинородного, щоб усякий, хто вірує в Нього не загинув, але мав життя вічне” (Ін. 3, 16).
Кожен, хто вірує в Ісуса Христа, якого святі отці називають другим Адамом, хто приймає Таїнство Хрещення, як підтвердження свого бажання жити з Богом, той в цьому Таїнстві змиває гріх першого Адама й отримує благодатну запоруку вічного життя. 

В якому віці можна хрестити дитину?

Блаженніший Митрополит Володимир: Якщо існує загроза життю дитини, то її можна хрестити навіть одразу після народження. Саме в таких критичних випадках можливе хрещення дитини мирянином. Коли поруч немає священика, і невідомо, чи виживе немовля, то хрестити його може хрещена людина. Якщо дитина виживає, то усі інші молитви чинопослідування Таїнства хрещення доповнить у Церкві священик, який також звершить таїнство Миропомазання.
У звичайних умовах дитину можна хрестити після 9-го дня, коли за церковною традицією дитині дається ім”я, при чому читається особлива молитва.
Можна хрестити немовля і після 40-го дня життя, коли після так званої "молитви матері" жінці, що народжувала, дозволяється приходити до храму та приймати участь у таїнствах Церкви.
Але хочу нагадати, що немовлят Церква хрестить, по вірі батьків по крові та хресних батьків, які приймають дитину від хрещальної купелі і дають обіцянку виховати дитину Православній вірі. Тому головним є не день або дата хрещення, а справжнє бажання батьків та відповідна налаштованість хрещених.

Чи треба хрестити немовлят? Вони ж ще нічого не розуміють?

Блаженніший Митрополит Володимир: Хрещення немовлят почалося ще з апостольських часів. Від них, звичайно, неможливо чекати віри і покаяння, але їх хрестять у силу віри батьків і восприємників (хрещених), на яких лежить святий обов’язок навчити охрещених істинам віри і допомогти їм відродитися для нового життя, зростаючи від сили в силу. Ми молимося за дітей і віримо, що по нашим молитвам Господь може дарувати їм різноманітні блага. Тому чи можна сумніватися в тому, що благодать, яка подається дітям, по молитвам усієї Церкви, в Таїнстві Хрещення, принесе відповідні плоди? Адже ми знаємо, що Сам Господь дозволив дітям приходити до Нього (Лк. 18,15-16) і що святий Іоанн Хреститель прославив Господа в утробі матери. Віруючі батьки також хочуть, щоб їх діти не були позбавлені благодаті Таїнств, особливо Причастя. Тому Православна Церква не тільки благословляє хрестити немовлят, але також благословляє і наполегливо радить регулярно приносити їх до Церкви на Причастя. А практика показує, що ті діти, які змалечку постійно причащаються, не тільки швидко і глибоко засвоюють істини православної віри, але й ростуть здоровими і спокійними.

Чому матері не можна бути присутньою на хрещенні?

Блаженніший Митрополит Володимир: За церковними правилами, жінка, яка народила дитину, не приймає участі у церковних таїнствах та не ходить до храму протягом перших 40 днів після пологів. По закінченні цього терміну, спеціально для неї, , читається "молитва жінці після пологів" і вона повертається до повноцінного церковного життя. Варто зауважити, що молитва ця читається незалежно від того лишилася дитина жити чи, як би це не було прикро, померла.
Враховуючи те, що наші благочестиві предки зазвичай хрестили дітей між 9 та 40 днями після їх народження, та не вдома, а в храмі, то мати і не мала змоги бути присутньою під час хрещення, яке звершувалось в церкві. Такий хід речей увійшов у традицію і вкорінився у народній свідомості.
Про те, що ця традиція має саме таке походження, свідчить і те, що у древній Церкві саме батьки приймали свою дитину від купелі, і саме батьки обіцяли Церкві, що виховають немовля справжнім християнином.
Зараз їм у цьому покликані допомогти хрещені, які і лишаються самі у церкві разом з дитиною під час звершення таїнства, щоб в такий спосіб відчути відповідальність за майбутнє виховання новонародженого члена Церкви Христової у Таїнстві хрещення.

У чому полягають духовні обов’язки хрещених батьків?

Блаженійший Митрополит Володимир: Першим обов’язком хрещених батьків є свідоме і поважне ставлення до Таїнства Хрещення. Вони повинні усвідомлювати, що за їх вірою дитина долучається до Православної Церкви, стає співпричасницею Божої благодаті.
Під час Таїнства, хрещені від імені малюка, відрікаються від сатани, поєднуються з Христом. За церковними правилами один з хрещених батьків має прочитати „Символ віри” – короткий виклад основ православного віросповідання.
Після Хрещення, протягом усього життя людини, а особливо під час зростання у віці та морального становлення, хрещені батьки мають піклуватися про її внутрішній стан, православне виховання, молитися за неї. При цьому вони самі повинні бути добрими християнами та взірцем для свого хрещеника у діяльному церковному житті.

Чи потрібні хрещені дорослим?

Блаженніший Митрополит Володимир: У давнину хрещені батьки були і у дорослих, але, на відміну хрещених у дітей, їх турбота про новонаверненого з прийняттям Таїнства Хрещення закінчувалася. Вони готували людину до Хрещення: допомагали вивчати основи віри, свідчили про людину перед Церквою і готували до церковного життя. Традиційно ця підготовка до Хрещення, так зване оглашення відбувалася під час великих постів Різдвяного і Великого, а Хрещення звершувалося напередодні Різдва та Пасхи, про що і досі нагадують деякі особливості служб Навечірря Різдва та Великої Суботи перед Великоднем. Ця загальноцерковна турбота про тих, хто готується до Хрещення, збереглася і в молитвах про них на літургії оглашених. Підготовка до Хрещення, навчання основам віри, як і саме Хрещення, відбувалося в храмі. Але поступово Таїнство Хрещення (хрестини) набуло характер приватної сімейної треби, але його загальноцерковне і пасхальне значення, звичайно, залишається, і священики зобов’язані нагадувати про це, так само, як і про велику відповідальність хрещених батьків, про яку вони часто забувають. Таким чином, вивчення Закону Божого і основ православної віри потрібно не тільки дітям, але й дорослим членам Церкви.

Як підготуватися до Таїнства Хрещення дорослій людині?

Блаженніший Митрополит Володимир: Від того, хто приходить до Таїнства Хрещення у дорослих літах потрібні, насамперед, віра і покаяння. Ще з першохристиянських часів Хрещенню завжди передувало ознайомлення з віровченням. Християнин, який по вірі приймав Таїнство, розумом і серцем мав усвідомити його особливе містичне значення. А саме те, що в ньому він перероджується, знаходить нове, невідоме до цього розуміння життя, вступає у нові стосунки зі світом. Як тоді, так і зараз, той, хто хоче переступити поріг спасіння через приналежність до Православної Церкви, повинен за допомогою священика або обізнаної людини пізнати основні християнські догмати, налаштувати себе на церковне життя. Проникнення вірою обов’язково приводить до покаяння, бажання змінитися, без якого неможливе осмислене Хрещення. І вже в самому Таїнстві людина бере на себе образ каяття, обіцяє долати свої гріховні схильності та отримує для цього благодатну Божу допомогу.

 



Назад до переліку